Motorsport för bilentusiaster

Många bilentusiaster gillar att titta på motorsport. Farten och spänningen kring vem som ska vinna skapar riktigt bra underhållning. Som bilentusiast kan du också ha en egen bil som du vill veta värdet på och kanske även sälja. Det finns som tur är bra tjänster för detta.

För värdering bil kan du besöka Riddermark bil som gärna ger dig en kostnadsfri uppskattning av hur mycket ditt fordon är värt. Du väljer själv om du sedan säljer bilen till dem. Varje bil värderas noggrant i realtid. På detta sätt kan du få information kring hur hög försäkring du behöver teckna, samt vad du kan få betalt för bilen vid försäljning.

Spännande underhållning

Motorsport sker med fordon som drivs med motor, till exempel racerbåtar, bilar, motorcyklar och flygplan. Dragracing är en underkategori inom motorsport, där deltagarna tar sig från en stående start till att köra en fjärdedels engelsk mil så fort de kan. Denna sport kommer från USA. Dragracing kan bedrivas för många sorters fordon, som motorcyklar, bilar, snöskotrar och båtar.

Folkrace är en annan sorts motorsport. Den utövas på grusbanor eller asfalt med bilar som är täckta och besiktigade i Sverige. Före varje tävling behöver bilarna besiktigas av tekniska funktionärer så att de håller reglementets säkerhetskrav. Bilarna får inte ha en maxhastighet över 80 kilometer i timmen, men en del kan ändå köra fortare. Banan måste dock vara byggd så att det inte går att komma upp i en högre hastighet.

Racing kallades förut för banracing. Det är en bilsport som brukar ske på banor med asfalt, där deltagarna kappkör. Tävlingarna sker med sportvagnar, standardvagnar och formelbilar. Bland racing finns också bilspeedway och isracing. I Sverige anordnas racing genom Svenska Bilsportförbundet.

Rally är en särskilt intressant typ av motorsport för bilentusiasten. Tävlingen sker på långa sträckor avstängda för vanlig trafik. Genom att ta sig från start till mål under så kort tid som möjligt genomförs tävlingen. Längden på biltävlingen är uppdelad i specialsträckor och transportsträckor där det råder allmänna trafikregler. I rallytävlingar finns det också med kartläsare bredvid föraren i bilen. En specialvariant av rally kallas för rallysprint där ett antal heat körs på samma korta specialsträcka, med en körtid på endast två minuter. Dessa tävlingar är enklare och mindre kostsamma att arrangera jämfört med större rallyn. En annan variant är är rallyspecial som är en blandning av rallysprint och vanlig rally. Här ligger start och mål på samma plats, och den maximala körtiden är två minuter.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy