Brutna ben

När man sitter och kör i en bil eller på en motorcykel i ett lopp kan man lätt känna sig ganska skyddad. Men så är inte alltid fallet. Om man kraschar eller blir påkörd kan det faktiskt hända att man blir skadad. Ofta är skadorna inte så allvarliga men det kan faktiskt hända att man rent av bryter benen. Många gånger kan man råka ut för att småben bryts om man till exempel ramlar av en motorcykel och tar emot sig med handen eller om man råkar slå i handen vid en krock. Men vad händer egentligen när man bryter ben och hur behandlas brottet?

Rakt brott eller inte?

Beroende på vad man bryter kan benbrotten se ut på lite allvarliga sätt. Benbrott kan antingen vara i form av raka brott, spiralfrakturer eller så kan benbitarna ha splittrats eller hamnat snett. Om benbrottet är rakt krävs det ofta ingen operation och det kan vara lättare att få det att läka.

Behandling

Benbrotten kan behandlas lite olika beroende på hur de ser ut. Ett litet brott i en tå eller i ett finger behandla vanligen inte speciellt mycket. Om man ringer till vårdguiden kan man ofta få veta att man kan avvakta med att åka in. Det kan hjälpa att tejpa tån eller fingret med den tå eller det finger som finns bredvid det skadade. Om det handlar om benbrott i benen eller armarna, eller kanske på andra ben är det ofta gipsning som gäller. Då hålls kroppsdelen i en viss ställning och sedan gipsas den så att den inte kan röra på sig. I andra fall kan man bli tvingad att operera skadan för att det ska läka på ett bra sätt.

När man kan köra igen?

Om man har brutit ett eller flera ben i kroppen kan det ofta dröja ett tag innan man kan köra igen. Gipset ska ofta sitta mellan sex till åtta veckor och om man har blivit opererad kan det ta än längre tid innan man kan köra. Många gånger är det också som så att den kroppsdel man brutit kan försvagas något och då kan det vara svårt att hålla balansen på en motorcykel eller liknande den första tiden. Man bör som förare räkna med att det tar ett par månader innan man är tillbaka på tävlingsbanan.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy