Nackskador

När man utövar motorsport använder man ofta olika skydd för nacke, hals med mera. Skydden kostar ofta flera tusen kronor men även om man köper dyra skydd är man inte helt skyddad. Det kan faktiskt hända att man råkar ut för allvarliga nackskador trots att man använder all den skyddsutrustning som krävs. Men hur kan det gå till att drabbas av en skada i nacken, vad innebär den, vilken behandling finns och hur snabbt kommer man tillbaka?

Att få en nackskada

Man kan inom motorsport drabbas av nackskador på flera olika sätt. Ofta är det som så att man kör och krockar eller kör omkull. Skadan kan också uppkomma om man tvingas bromsa kraftigt eller om bilen hoppar i ett gupp.

Vad innebär skadan?

En nackskada kan antingen innebära att kotorna bryts eller att de trycks ihop. Man kan också bara få en lättare smäll som ger nackspärr eller stelhet. En skada kan antingen betyda att man bara får lite ont ett par dagar, att man får konstant smärta under lång tid, eller att man rent av blir helt förlamad i hela eller delar av kroppen. Att ta smärtan på allvar är därför bra.

Hur ser behandlingen ut?

Behandlingen kan se lite olika ut beroende på hur snabbt skadan upptäcks. Om man misstänker att man fått en nackskada under en tävling i motorsport bör man kontakta SOS så snart som möjligt och få en ambulans till platsen. I många fall kan smärtan gå över efter ett par dagar, andra gånger krävs det riskfyllda operationer för att åtgärda det som skadats. Om man inte önskar opereras kan man riskera att behöva ha ont resten av livet. Om man har blivit förlamad av skadan finns det ofta inte mycket man kan göra. Om det beror på nerver som klämts kan man ibland lägga dem rätt kirurgiskt men ofta går det inte.

När kan man tävla och köra igen?

Om det bara är en lättare nackspärr kan man ofta köra inom någon vecka. Om det däremot är en allvarlig skada kanske man aldrig mer kommer att kunna köra motorsport och tävlingar. Skadan kan nämligen förvärras eller göra personen förlamad vid en ytterligare krock, hopp eller fall. Om man känner av nacksmärta efter en olycka behöver man dock inte tänka negativt direkt. Det kan helt enkelt vara så att det räcker med kiropraktik och sjukgymnastik för att man så småningom ska kunna komma tillbaka till banan igen.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy