Mindre sår och blåmärken

När man håller på med motorsport får man inte vara rädd för att skada sig. Farten är ofta hög, man krockar, voltar och dessutom ska fordonen skötas om på rätt sätt. Det hör helt enkelt till att man drabbas av små sår och blessyrer. Men även de små såren ska man vara rädd om. Men hur ska man egentligen sköta om de små skadorna och när är det dags att söka vård för dem?

De små såren

Då och då får man små sår på kroppen. Det kan till exempel handla om att man råkar skära sig på något, att man ramlar och får ett skrubbsår eller så kanske man får glassplitter på sig efter en krock. De små såren är viktiga att sköta om, annars har de en tendens att stänga sig och bevara bakterier eller rent av främmande föremål. Om man får ett mindre sår och misstänker att något sitter fast i det är det bra att låta det blöda en stund. Då är chansen stor att föremålet försvinner. Det är också bra att spola såret och göra det rent med sårtvätt. Om såret slutar blöda är det ofta bäst att låta det vara utan bandage eftersom sår generellt sett läker bäst om de luftas. Om man ska köra och riskerar såret spricker upp eller blir mycket smutsigt kan det dock vara klokt att lägga om såret.

Blåmärken

Om man får ett slag eller ramlar under körningen kan man ofta få ett eller flera blåmärken. Märkena beror helt enkelt på att det har uppstått en blödning under huden. Blåmärket kan ofta se oprydande ut och det kan vara lite ömt men det är inget farligt. Efter ett par dagar kommer blåmärket att börja byta färg och det är inte konstigt om det ser gult eller grönt ut för att sedan försvinna.

När bör man söka vård?

Om man har fått ett litet sår som inte vill sluta blöda, om man inte får bort smuts som sitter i det eller om såret är djupt kan det vara klokt att kontakta sin vårdcentral. Om det har gått ett par dagar och man märker att såret börjar vara, om det börjar göra ont eller om man får en rodnad som börjar sprida sig kan det också vara dags att söka läkare för problemet. Ibland kan man behöva öppna upp såret för att ta bort skräp, och ibland räcker det med att man får antibiotika så att infektionen kan lägga sig. Om man misstänker att något smittsamt ligger bakom infektionen är det desto viktigare att komma under vård snabbt. Så kan till exempel vara fallet om man hjälpt till vid en olycka och en person med HIV eller hepatit blött på platsen och man fått blodet på sig.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy