Motorsport och racingbanor

I Sverige är det populärt med motorsport, något som framför allt märks utanför de större städerna. Många unga drömmar om att få chansen att någon gång få köra en motocross eller racingbil exempelvis. Men vad många inte tänker på är hur dyrt det är att vara aktiv inom motorsporten, samt vad det innebär för alla de eldsjälar som driver klubbarna. Exempelvis behöver man ha en klubbstuga och en racingbana för att kunna vara aktiv som klubb. Således kommer denna artikel gå igenom vad det faktiskt innebär att vara aktiv inom motorsporten, framförallt med fokus på motocross och speedway.

Motocross, en svensk klassiker

Motocross är något som varit populärt i Sverige under flera år. Det har funnits flera kända svenska motocrossförare varpå den bästa under 2000-talet heter Filip Bengtsson. De senaste åren har det dock varit svårt för svenska åkare att kvala in sig på VM och liknande. Detta är bland annat på grund av att åkare från andra länder har varit mycket bättre. Exempelvis har den italienska åkaren Tony Cairoli vunnit flera världsmästerskap under 2000-talet.

Vad många inte tänker på med motocrossen är hur svårt det faktiskt är att hålla igång en bana. Det kräver en mängd aktiva personer inom klubben som kan hålla igång banan, vattna den och göra den fin inför tävlingar. Vad som är extra svårt är också att bygga en bra motocrossbana då det är svårt för åskådare att få en överblick över hela banan. Många svenska klubbar har löst detta genom att bygga läktare med ståplats. Oftast byggs dessa i virke som i sin tur är gjort för att tåla hårda vindar och liknande. Eftersom det numera går att köpa virke online har det blivit enklare för de ansvariga att bygga dessa.

Speedway, Smålands favoritsport

En annan sport som är populär i Sverige är speedway. Denna sport är framför allt populär i Småland varpå många av de bästa klubbarna finns här. Ett av de bästa speedwaylagen kommer bland annat från Vetlanda, detta är också en av de klubbar som lockar mest publik. Dock har de svenska klubbarna haft svårt med att få publik på de olika tävlingarna de senaste åren.

När det kommer till speedway är det också viktigt att vara medveten om att det kräver mycket erfarenhet för att kunna hålla igång sporten. En speedwaybana kräver att man bygger läktare runt hela banan. Oftast är dessa byggda i virke och kan ta lång tid att bygga. Därefter behöver man också konstruera banan, vilket tar lång tid då man måste bygga upp staket som skyddar åskådarna från potentiella krascher. På så sätt är publiksäkerhet ett viktigt ämne inom sporten, vilket kräver att ägaren av banorna tar ett stort ansvar. Av denna anledning kan det vara bra att ta in speciella ingenjörer som specialiserar sig på publiksäkerhet. Detta kan dock kosta ganska mycket och många klubbar brukar numera dela banor för att försöka hålla nere kostnaderna inom sporten.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy