Sporten passar alla

Man skulle kunna tro att motorsport och bilsport bara är en sorts sport men så är inte riktigt fallet. Här finns det sporter både för den som vill köra bil och motorcykel. Det finns också tävlingar för pickuper, bussar och flera andra fordon. Man kan till och med tävla med lastbilar!

Vilka olika typer av grenar finns det?

Inom motorsport finns det grenar både för den som vill köra taktiskt, för den som gillar snabbhet, och för den som vill dra saker med sin bil. Det finns också grenar för den som bara vill visa upp sin bil. Kanske har man en veteranbil som man vill visa för andra? Om man gillar plåtkontakt, krockar och aggressiv körning kan grenar som folkrace med mera vara bra val. Om man inte gillar att krocka runt kan offroad fungera bättre. I många lopp kör man nämligen ensam på banan och det handlar om att få bäst tid.

Grenar för den som vill investera mycket pengar

Generellt sett kostar det en del att delta i olika motorsporter. Men det finns de sporter som är lite billigare att delta i. En folkracebil kan man till exempel köpa billigt men en bil för formel 1 kostar en hel del mer. Om en bil går sönder i folkrace kostar det ofta inte så mycket att reparera den och om det är någon dyr del som går sönder kan man ofta skrota bilen och köpa en ny istället.

Om man har en del extra pengar att lägga ut på bilar och sport kan formel 1 vara ett bra alternativ. Där kan man ofta lägga ut mer än 100 000 kronor per år bara på reparationer. Bilen kan i inköp kosta en hel del pengar, ibland uppåt miljonklassen.

Sponsorer i motorsport

Om man börjar med motorsport kan man ofta få tag i ett par sponsorer. Till en början, när man är helt ny i sporten kan det vara svårt att finna någon som vill betala för att man ska köra och som vill sponsra. Det är inte speciellt många som är villiga att satsa pengar när man inte vet något om den som ska köra. När man har kört ett tag och företag med mera har sett hur man kör kan de vara lite mer intresserade av att sponsra. Att satsa pengar på något som inte kan tjänas pengar på är det inte många som är villiga att göra.

Krav för att få delta i motorsport

Inom olika motorsporter kan det finnas olika krav på föraren. Ibland finns det ålderskrav, ibland måste man ha körkort och många gånger måste föraren ha gått olika utbildningar. Inom till exempel folkrace kan ungdomsförare få speciella tillstånd att köra på banan men det förekommer inte i alla sporter.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy