Folkrace

Den kanske mest typiskt svenska motorsporten är troligen Folkrace. Sporten är förhållandevis billig att delta i och det är också syftet. Man får rent av inte utrusta bilen med massor av extra utrustning och efter en tävling ska bilen i de allra flesta fall säljas. Priset på bilen ska alltid vara 6500 kronor oavsett hur den ser ut eller vilket skick den är i. Alla som är intresserade av att köpa bilen efter ett kört lopp får lägga ett anbud på den och sedan lottas köparen fram. När det gäller Folkrace är det som så att man kan sätta in en del utrustning i bilen som sedan får tas bort när bilen säljs. Så är till exempel fallet med förarens stol, bilbältet och ratten. Om man har satt in brandsläckare, första hjälpen med mera får även det tas bort. Anledningen till att just stolen får tas bort är att den ofta anpassas efter den aktuella föraren av säkerhetsskäl. Ibland kan det nämligen vara så att föraren behöver en lite lägre eller högre stol för att sitta bra.

Vilka kan vara med?

När det gäller Folkrace kan i stort sett alla vara med. Det finns ungdomsklasser och vuxenklasser. De är även uppdelade efter förarnas erfarenhetsnivå. I ungdomsklasser och nybörjarklasser är det vanligt att man inte behöver sälja bilen efter ett lopp. När man kör på en Folkracebana får bilen inte gå i mer än 80 kilometer i timmen, men det är nog så klurigt att komma rund banan. I de allra flesta fall är det nämligen en grusig bana och om det regnar kan det vara riktigt lerig. Det är inte bara en gång bilarna kör fast och behöver dras loss efter loppet. Man kan också råka köra sönder något på grund av bland annat gropar i banan.

Folkrace i Sverige

I Sverige anordnas varje år mer än 450 tävlingar i Folkrace och det finns faktiskt över 100 olika banor. Just när det gäller tävlingar körs de bara på banor. Ibland kan det ställas iordning banor på åkrar med mera som inte ska användas, eller som ska plöjas. Om man själv vill ordna en Folkracebana kan det vara klokt att tänka på att marken riskerar att bli rejält förstörd och det är inte helt enkelt att återställa den igen.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy