Välja rätt däck för motorsport

Oavsett om man kör bilar eller motorcyklar inom en motorsport behöver man däck för att ta sig fram på banan. Det finns dock en hel del saker att tänka på när det gäller att välja däck. För det första måste man veta vilken storlek på däcken man ska ha. För små däck passar inte fälgen och för stora däck kommer att ta i när man svänger. Om man köper för breda däck kan de till och med ta i när man kör rakt fram. Men vad med bör man ha koll på när det gäller däck för motorsport?

Olika däcktyper

Precis som när det gäller cyklar behöver man ha koll på vilken sorts däck man behöver. På sajten tooorch.com finns det flera olika cykeldäck att välja på. När det handlar om cykeldäck ser de olika ut och har olika egenskaper beroende på om de ska användas till racing, vardagskörning eller i terräng. Precis samma sak gäller för bildäck och motorcykeldäck. Där finns det dubbade däck, racingdäck, terrängdäck och däck som liknar vanliga sommardäck.

Det kan behövas en del däck

Om man tävlar eller tränar i motorsport kan man ganska snart inse att man behöver en hel del däck. När man packar sina saker kan det vara bra att se till att man i alla fall har med sig ett extra däck. Att få punktering i början av tävlingen, för att sedan inte kunna byta däck kan vara både dyrt och irriterande. Man går miste om både startpengar, anmälningssumma och eventuella vinstpengar.

Om man får punktering

Om man får punktering under en tävling i motorsport får man inte kliva ur bilen och börja byta däck hur som helst. I de allra flesta fall får man då antingen ta sig till depån eller köra av banan på lämplig plats. Finns en depå sker däckbyte där och sedan kan man i regel fortsätta köra i tävlingen igen.

Däckbyten och motorsport

Även om man inte får byta däck på banan kan det i alla fall vara bra att kunna byta däck. Om man är ute och träningskör finns det i regel ingen banpersonal på plats utan då får man klara sig själv. Att ha med sig lite saker för däckbyte är alltså bra, speciellt om man åker i bilen till övningsbanan. Annars kan det bli svårt att ta sig hem från banan igen. Om man har åkt långt kan det också vara helt i onödan om man sedan inte kan köra på grund av sin punktering.

Välja dyra eller billiga däck?

Inom motorsport går det åt en del däck och det kan kännas dumt att lägga mycket pengar på dem. Men man kan inte bortse från att de dyrare däcken i regel är bättre än billiga och inom många sporter får man inte starta med allt för dåliga däck.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy